Padel is een racketsport met veel kenmerken van squash en tennis. Deze combinatie staat garant voor snelle en spannende rally's! Padel is in Spanje en Zuid-Amerika razend populair en begint zich langzamerhand ook in Nederland te ontwikkelen. Je speelt het als dubbelteam op een veld dat is omgeven door een glazen wand en hekwerk. Op deze pagina lees je de belangrijkste dingen die je moet weten over padel!
Padelbaan
De baan is kleiner dan een tennisbaan: 20 bij 10 meter om precies te zijn. Elke speelhelft, gescheiden door een net, is verdeeld in twee servicevakken en een achterveld. Het speelveld is te vergelijken met een tennisbaan, maar dan kleiner en met een omheining van glas en hekwerk. Ers bestaan zowel binnen- als buitenbanen. Wil je weten waar in Nederland je zoal padel kunt spelen, kijk dan op de pagina Locaties.
Racket en ballen
Voor padel gebruik je een ander racket dan voor tennis. Het padelracket heeft geen snaren, maar is in zijn geheel van kunststof (carbon, fiber of grafiet). In het racketblad, meestal rond, is een groot aantal gaten geboord. Het racket meet maximaal 45,5 x 24 centimeter en wordt met een koordje om de pols bevestigd zodat het niet kan rondslingeren.
De bal die je gebruikt bij padel lijkt sterk op een tennisbal, maar is wat harder. De bal moet goed kunnen stuiten, officieel 135 tot 145 centimeter hoog als je hem van ver boven je hoofd (exact 254 centimeter staat in de regels) laat vallen.
Kleding en schoeisel zijn voor tennis en padel hetzelfde.
Spelregels
De spelregels van padel lijken veel op de spelregels van tennis. De bal moet over het net en in het vak van de tegenstanders worden geslagen. Opslaan doe je onderhands. De bal moet tijdens het serveren eerst stuiteren achter de servicelijn voordat je serveert. Een groot verschil is dat je de bal na de stuit tegen de wand of muur mag laten komen en hem dan pas terug hoeft te slaan. Dit mag ook weer via de muur en levert verrassende rally's op. Het scoresysteem is wel identiek aan dat van tennis. Meestal wordt om twee gewonnen sets gespeeld, met een tiebreak bij een 6-6 stand in games.
Competitie en toernooien
De KNLTB organiseert een padel voorjaars- en najaarcompetitie. Meer over de KNLTB padelcompetitie lees je op de pagina Competitie lezen. Ook worden er padeltoernooien georganiseerd, daarover lees je meer op de pagina Toernooien.
Rating
Als padelspeler wil je je graag meten met andere padelspelers. Hoe goed ben je in padel in vergelijking met anderen? De KNLTB maakt voor padel, net als voor tennis, gebruik van het Dynamisch Speelsterkte Systeem (DSS), om alle padelspelers te rangschikken op basis van hun speelniveau. Door het spelen van competitie en toernooien kun je jouw speelsterkte verbeteren.
Als je je opgeeft voor padelcompetitie krijg je automatisch een nieuw padelbondsnummer toegekend. Dit bondsnummer dient te worden gebruikt bij het invoeren van de uitslagen zodat de wedstrijden worden verwerkt voor de padelrating. Op termijn is het de bedoeling dat de padelrating onderdeel gaat worden van het spelersprofiel, waardoor een tweede bondsnummer niet meer nodig is. Mocht je vragen hebben over de padelrating, dan kun je deze stellen via [email protected].
Padel training
Padel is een racketsport, maar is toch écht een andere sport dan tennis. Vele technieken komen bekend voor, maar zijn toch net weer ietsje anders. En ook de tactiek is anders. Het is dus slim om je op je club in te schrijven voor padel trainingen.
Op bij de KNLTB aangesloten tennisverenigingen wordt altijd les gegeven door leraren met een geldige tennislerarenlicentie zodat je weet dat er goed lesgegeven wordt. Voor padel volgen tennisleraren een KNLTB bijscholing speciaal gericht op startende padelspelers waarbij de verschillen en overeenkomsten tussen tennis en padel uitgebreid aan bod komen.
Padel demonstratie
Hieronder zie je een padeldemonstratie van een van 's werelds beste padelspeelsters, Celeste Paz.